Eetstoornissen bij autisme | NIPA-lunchwebinarreeks autisme 2023

Spreker(s) Sabrina Schröder
Naam van de organisatie NIPA

In 2023 organiseert het NIPA een lunchwebinarreeks van 4 webinars over aan autisme gerelateerde onderwerpen

Het doel van de lunchwebinars
is kennisdeling en deskundigheidsbevordering. De reeks heeft een praktische inslag: de deelnemers worden telkens voorzien van bruikbare informatie en handreikingen die ze, bij wijze van, dezelfde dag nog op de werkvloer kunnen toepassen.

Je kunt je voor één of enkele losse lunchwebinars inschrijven en voor de hele reeks.

Eetstoornissen bij autisme

Sabrina Schröder is psycholoog en promovenda bij Altrecht Rintveld Eetstoornissen en docent bij de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Utrecht. Zij doet de presentatie samen met een ervaringsdeskundige die om privacy redenen niet genoemd wil worden in deze aankondiging.

In de (hoog)specialistische zorg voor mensen met eetstoornissen zien we steeds vaker de combinatie met autisme. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt o.a. dat autismekenmerken bij patiënten met een eetstoornis een belangrijkere rol spelen dan tot nu toe werd aangenomen. Meer autismekenmerken worden onder andere geassocieerd met een ernstigere presentatie van de eetstoornis en met een slechter behandelresultaat.

Binnen Rintveld doet Sabrina Schröder wetenschappelijk onderzoek naar de samenhang tussen autisme en eetstoornissen. Zij heeft onlangs het nieuwe ‘Zorgpad Autisme’ voor autistische patiënten met een eetstoornis geïmplementeerd om deze specifieke en hoogspecialistische groep patiënten betere zorg te kunnen bieden. Dit zorgpad bestaat uit een combinatie van uitgebreide autisme diagnostiek binnen Rintveld en een behandelaanbod specifiek voor autistische patiënten met een eetstoornis.

In de presentatie zal Sabrina vanuit wetenschappelijke inzichten een korte update geven wat er tot nu toe is bekend over de samenhang tussen autisme en eetstoornissen; hoe vaak het voorkomt, hoe het eruit ziet en wat de klinische implicaties hiervan zijn. Dan geeft zij vanuit de klinische praktijk van Rintveld handvatten over wat je bij de behandeling van iemand met autisme en een eetstoornis kan doen. Haar co-spreker zorgt voor het ervaringsperspectief en zal persoonlijke ervaringen met autisme en een eetstoornis delen.

Voor wie?

Het webinar is gratis toegankelijk voor geïnteresseerde (ervaringsdeskundige) medewerkers werkzaam bij een van de vijf NIPA-leden. Ook medewerkers die niet (veel) met mensen met autisme werken, zijn van harte welkom. Geen NIPA-lid en wel interesse? Dan kun je tegen een kleine bijdrage deelnemen.

  • NIPA-leden: gratis (Altrecht, GGZ NHN, GGZ Rivierduinen, Lister en de Parnassia Groep)
  • Geen NIPA-lid: € 19,95 per gekozen lunchwebinar
  • Geen NIPA-lid: € 59,95 voor heel de reeks (= 3 + 1 gratis)

Klik hier voor het aanmeldformulier.

Aanmeldformulier

Klik hier voor het aanmeldformulier